Je eigen e-liquid brouwen

Ben je creatief en heb je altijd al je eigen e-liquid willen brouwen? We zetten je graag op weg bij het mengen en steepen van je eerste ‘home-made’ e-liquid.

Wat heb je nodig?

  • Base (PG/VG)
  • Aroma
  • Mengflesje
  • Injectiespuit (optioneel)
  • Gedistilleerd water (optioneel)

Keuze Vape Base

In onze webshop vind je enkel Vape Bases van de allerhoogste kwaliteit, namelijk Revolut (Vape or DIY) en Basedrop. Een Vape Base is eigenlijk een mengeling van PG, VG (en eventueel nicotine). PG (Propyleenglycol) is de component in de basis die de smaak van het toegevoegde aroma het best transporteert. Tevens zorgt PG voor de welbekende keelhit zoals bij een gewone sigaret. VG (Plantaardige Glycerine) daarentegen is een dikkere vloeistof die de e-liquid wat zoeter doet smaken en waarmee je dikke rookwolken kan maken.

We bieden momenteel drie PG/VG-verhoudingen aan in onze vapebases:

  • 50% PG / 50% VG
  • 30% PG / 70% VG
  • 100VG

Bekijk al onze Vape Bases.

Keuze Aroma

Aroma concentraten zijn super geconcentreerde smaakstoffen die je zeker niet puur kan dampen. Met slechts 10 ml aroma kan je immers 100ml vapebase op smaak brengen. Meestal raden de fabrikanten van aroma’s aan om een mengverhouding van 1:10 te hanteren. Dit is een maatstaf waarop je e-liquid zeker lekker zal proeven maar je mag natuurlijk altijd iets minder of meer gebruiken naar eigen voorkeur. Wij raden aan om bij een Vape Base met een hogere VG waarde altijd iets meer aroma concentraat toe te voegen maar probeer altijd rekening te houden met de raad van de fabrikant.

Ontdek onze overheerlijke aroma concentraten.

Het mengen van de ingrediënten

Doe de gewenste hoeveelheid Vape Base in je mengflesje, meet de overeenkomstige hoeveelheid aroma af (bijvoorbeeld mengverhouding 1:10) en voeg deze samen. Vervolgens schudt je stevig zodat beide componenten goed vermengd worden. Moest je je e-liquid iets te stropiger vinden, kan je enkele druppels gedistilleerd water toevoegen om hem iets te verdunnen. Hou er rekening mee dat als je e-liquid te dun is hij te snel in de coil vloeit en je verdamper gaat lekken. Probeer je e-liquid voor de zekerheid eens in je e-sigaret vooraleer je water begint toe te voegen. 

Steepen

Net zoals dat een goede wijn of trappist moet rijpen, kan je je e-liquid beter laten smaken als je hem een tijdje laat "steepen". Op deze manier kunnen de componenten van je e-liquid in balans komen waardoor alle smaken het beste tot uiting komen.

Wat gebeurd er tijdens het steepen?

Tijdens het steepingsproces gaan alle componenten van je 'home-made' e-liquid (PG/VG, aroma en eventueel water en/of nicotine) zuurstof opnemen en met elkaar binden. Door de opname van zuurstof ontstaat er een oxidatie reactie. Het is juist deze reactie die het uiterlijk en smaak van de e-liquid verandert.

Kan ik iedere e-liquid steepen?

In principe kan je iedere e-liquid laten steepen. Het is echter wel zo dat 'home-made' e-liquids en complexe smaken e-liquids het meeste baat hebben bij het steepen. Ook kant-en-klare e-liquids kan je steepen, hoewel deze al hebben kunnen rijpen in hun flesje doordat er een tijdje tussen de productie- en consumptiedatum ligt. Tevens hebben de fabrikanten meestal al een steeping stap in hun productieproces geïntegreerd.

De verschillende methoden om te steepen

  1. Het simpelste is de e-liquid zonder afdekdopje in een donkere kamer te plaatsen, liefst tussen de 15°C en 22°C. Met een donkere kamer bedoelen we afgeschermd van zonlicht, hoe donkerder hoe beter. Je kan iedere dag je e-liquid even stevig schudden zodat er verse zuurstof aan kan (doe dan best even het dopje terug op het flesje). Dit herhaal je totdat je vindt dat je e-liquid perfect is voor jou. Echter na een weekje steepen zijn de meeste e-liquids al klaar voor gebruik, maar hou rekening met de tijd die de fabrikant aanraad. Niet elk aroma concentraat heeft dezelfde steeping-periode nodig.
  2. Je e-liquid kan je ook steepen in een warm-waterbad. Hiervoor neem je een kom met warm water (rond de 50°C) en plaats je de flesjes erin zonder afdekdopje. Laat de flesjes erin staan tot het water is afgekoeld. Daarna schud je de e-liquid nog een keertje stevig door elkaar en plaats je hem een dag in een donkere kamer zonder afdekdopje. De meeste e-liquids zijn hierna klaar voor gebruik. Moest je hem nog iets langer willen steepen, laat je hem gewoon nog enkele dagen staan in een donkere kamer.

Nog vragen na het lezen van dit Vape-bijbel artikel?

Heb je nog vragen of is er iets niet helemaal duidelijk?
Contacteer onze klantenservice, we helpen je graag met al je vragen.