Keuze van de juiste batterij

Introductie

In dit artikel overlopen we de verschillende types batterijen en leggen we enkele begrippen uit. De batterijen voor de elektronische sigaret zijn verkrijgbaar in verschillende maten, vormen en kleuren. De batterij levert stroom aan de verdamper zodat deze kan opwarmen en vloeistof verdampen. Het is dus een essentieel onderdeel van de elektronische sigaret. Na het lezen van de tutorial weet je het verschil tussen de vele types batterijen en kan je een gegronde keuze maken.

De batterijcapaciteit

Een van de factoren waar je best op let bij de keuze van een batterij is de batterijcapaciteit. Deze is aangegeven met mAh, wat staat voor milli ampère per uur. Hoe hoger dit getal, hoe langer je zal kunnen dampen voordat je je batterij opnieuw moet opladen. We krijgen vaak de vraag hoelang je kan dampen (in tijd) met een batterij van bijvoorbeeld 1000mAh. Dit is moeilijk in te schatten daar dit afhangt van meerdere factoren. Toch kunnen we hier enkele richtlijnen voor meegeven. Neem je bijvoorbeeld een gewone verdamper (met weerstand van 1.5Ω) dan zal je met een batterij van 1000mAh normalerwijs een volledige dag kunnen dampen. Ga je echter SubOhmen* dan zal je hier hoogstwaarschijnlijk niet mee toekomen.

*SubOhmen = elektrisch roken met een verdamper die een weerstand heeft van minder dan 1.0Ω. Hierdoor zal je enorme dampwolken kunnen produceren die zeer veel smaak afgeven.

De verschillende types batterijen

 1. eGo batterij
: eGo batterijen zijn cilindervormige, langwerpige batterijen die meestal een maximale capaciteit hebben van om en bij de 1500mAh. Ze zijn zeer geschikt voor de beginnende damper omdat ze eenvoudig in gebruik zijn. Binnen de eGo batterijen heb je twee subtypes:
  • De standaard eGo batterij heeft een vast voltage van 3.7v, wat ideaal is voor de beginnende damper. In combinatie met een goede verdamper, is dit meestal de way-to-go voor een starter.
  • De eGo batterij met een variabel voltage ziet er net hetzelfde uit als de eGo batterijen met vast voltage met als enige verschil dat je het voltage kan instellen. Hierdoor kan je je verdamper kouder of warmer laten verhitten om zo je dampervaring bij te regelen.
 2. MOD batterij: Een MOD batterij is een batterij die meestal een grote batterijcapaciteit heeft en instelbaar is op verschillende manieren om zo je dampervaring persoonlijk in te stellen. De dampproductie zal vaak veel hoger liggen wat natuurlijk de smaak ten goede komt. De meeste MOD's hebben een vaste batterij maar er zijn ook MOD's waar je een losse batterij in kan plaatsen. Moest je batterij ooit ‘op’ zijn, steek je er gewoon een nieuwe losse batterij in zonder dat je het volledige toestel moet vervangen. Denk er wel aan dat je de juiste batterij gebruikt voor je toestel. Sommige toestellen gebruiken 18650 batterijen, andere toestellen gebruiken 21700 batterijen en sommige toestellen maken gebruik van speciale types zoals 18350 en 26650 batterijen.

  Een MOD wordt meestal genomen door de meer ervaren dampers omdat deze vroeger redelijk wat kennis van zaken vereisten. Tegenwoordig zijn er echter MOD’s die zeer eenvoudig in gebruik zijn en dus zeer geschikt voor de beginnende damper.

  Net zoals bij de eGo batterijen zijn er enkele subtypes:

  • Variabel voltage – variabel wattage:
 Bij dit type MOD kan je het voltage en/of het wattage instellen. De meeste MOD’s zijn tegenwoordig vooral uitgerust met de variabele wattage modus daar deze voor de meest constante dampervaring zorgt.

  • Temperatuur gereguleerd
: Temperatuur geregelde MOD’s is een technologie die je toelaat om de gewenste temperatuur van je elektrische sigaret in te stellen. Door de constante temperatuur krijg je een zeer constante dampervaring.
  • Mechanische mods
: Dit type mod is voor de ervaren damper die precies weet wat hij of zij doet. Het is dus aangeraden om dit type mod pas te gebruiken als je precies weet hoe de batterij werkt met een type coil, hoe je deze batterij en coil onderhoudt en als je het niet erg vind om best wat tijd te steken in het klaarmaken voor gebruik van je apparaat.


Wat het verschil tussen een eGo en 510 aansluiting?

eGo en 510 zijn twee verschillende schroefdraden die gebruikt worden bij verdampers en batterijen van de elektrische sigaret. Bij een batterij is de eGo-schroefdraad de externe schroefdraad terwijl de 510-aansluiting de interne schroefdraad is. De meeste eGo-batterijen hebben beide schroefdraden. Mod's daarentegen hebben vaak enkel een 510-aansluiting.

TIP: Als je verdamper een 510 aansluiting heeft en je batterij over beide aansluitingen beschikt, dan kan je je verdamper wel op je batterij aansluiten maar je zal best een eGo beauty-ring aanschaffen om het mooi af te werken. Bij twijfel of een specifieke verdamper wel (mooi) past op een batterij, kan je altijd onze klantenservice contacteren. Wil je graag een batterij of mod aanschaffen neem dan gerust een kijkje in onze Vape Shop te Maaseik.