Wat zijn de onderdelen van een e-sigaret?

Elke e-sigaret, damper, vaper,... is telkens opgebouwd uit verschillende onderdelen. Zo heb je op zich altijd een soort batterij, tank en atomizer (coil) om je e-liquid goed te kunnen verbranden. Op deze pagina bespreken we de basisonderdelen van de klassieke e-sigaret. Waar dienen deze onderdelen voor en waar moet je op letten bij het gebruik ervan?

Tank of Clearomizer

Je e-liquid wordt opgeslagen in een handige tank waar deze gemakkelijk bij je coil kan. De meesta tanks zijn gemaakt uit RVS met een Pyrex glas. Sommige apparaten maken gebruik van een interne tank die niet verwisselbaar is, dit is vaker het geval bij een all-in-one apparaat.

Batterij van de e-sigaret

De batterij van je damper zorgt voor de opslag en het transport van de energie. Wanneer je een e-sigaret kiest is het belangrijk de kracht van de batterij te kiezen naarmate je je damper gaat gebruiken. Een all in one e-sigaret maakt geen gebruik van losse batterijen, hier zijn de batterijen ingebouwd in de e-sigaret zelf.

Er zijn verschillende types batterijen, zo heb je batterijen die enkel werken met een bepaald soort verdamper en je hebt losse batterijen voor Mods waarin je weer een gamma aan types kan verkrijgen. Zorg er altijd voor dat je de juiste batterij voor je mod kiest.

Coil van de e-sigaret

De coil van de e-sigaret is het element dat ervoor zorgt dat je e-liquid goed kan verdampen. De coil zet de energie van de batterij om naar warmte en verdampt je e-liquid. Bij het gebruik van coils is het altijd aan te raden om te letten op de weerstand die de coil geeft bij het verdampen van je e-liquid. Hogere ohmages geven meestal minder damp en lagere ohmages geven meer damp, let er wel op dat je een coil kiest die kan gebruikt worden bij je batterij en denk er aan dat fabriekscoils vaak specifiek voor een bepaald type tank worden geproduceerd.

Coils lager dan 1 Ω

Bij coils lager dan 1 ohm spreken we van ‘Direct Lung’ dampen. Ook wordt deze manier van dampen ‘Sub-Ohmen’ genoemd. Deze manier van dampen zorgt er voor dat je bij het inhaleren van de e-sigaret, direct over je longen kunt inhaleren. Dit geeft een veel minder strakke hit en zorgt voor grote wolkpluimen.

Voordelen

 • Meer smaak
 • Meer dampproductie
 • Hogere duurzaamheid van de coil

Nadelen

 • Kortere batterij consumptie
 • Hogere liquid consumptie

Coils hoger dan 1 Ω

Coils met een weerstand hoger dan 1 ohm, worden gebruikt om een wat strakkere hijs te verkrijgen. Bij deze coil heb je de mogelijkheid om de geproduceerde damp eerst in de mond in te ademen om daarna pas te inhaleren naar de longen 'Mouth-To-Lung'. Dit biedt dus een zachtere ervaring dan de coils lager dan 1 ohm.

Voordelen

 • Meer voor minder ervaren dampers
 • Veiliger door lagere dampproductie
 • Langere batterijduur
 • Lagere e-liquid consumptie

Nadelen

 • Lagere dampproductie
 • Minder smaak
 • Lagere duurzaamheid van de coil

Veel mensen kiezen voor een coil hoger dan 1 ohm omdat dit meer smaak geeft en korter bij de ervaring van een traditionele sigaret zit dan een coil van lager dan 1 ohm.

Heb je problemen met je coil en ben je op zoek naar informatie voor een oplossing? Neem dan gerust even contact op met onze klantenservice.

Pods met een ingebouwde coil

Sommige e-sigaretten maken geen gebruik van een tank of een coil maar van zogenaamde PODS. Deze e-sigaretten zijn anders dan normale e-sigaretten doordat deze een ingebouwde coil in een cartridge gebruiken. Wanneer de POD op is, kun je deze in zijn geheel vervangen door een nieuwe POD. Dit is veel gemakkelijker in vergelijking met e-sigaretten met vervangbare coils.

Drip Tips

Met drip tips bedoelen we het mondstuk van de e-sigaret. Dit onderdeel zorgt ervoor dat de gebruiker gemakkelijk aan de e-sigaret kan hijsen. Drip tips zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten, zo kan je gemakkelijk een mondstuk uitkiezen dat leuk aanvoelt bij het dampen.