Terminologie van de Elektronische Sigaret

Er worden doorheen deze webshop heel wat termen gebruikt die je waarschijnlijk niet meteen kan plaatsen. Daarom geven we hier een overzicht van de belangrijkste termen met een woordje uitleg. Hoewel we deze lijst zo volledig mogelijk proberen te maken, zal deze waarschijnlijk niet een allesomvattend woordenboek van termen zijn. We zullen dit artikel zo snel mogelijk updaten als er nieuwe termen ontstaan. Stuur ons zeker en vast een mailtje via klantenservice@artismook.be als er iets ontbreekt wat je hier zeker zou willen zien.

0 - 9

 • 5 (of 3) klik aan/uit: Sommige batterijen kan je in- of uitschakelen door 5 (of een ander aantal) keer snel achter elkaar op de vuurknop te klikken. Deze functie is handig als je je e-sigaret in je broekzak duwt en voorkomt dat deze per ongeluk geactiveerd wordt.

 • 510/810/Product Specifiek: Driptips worden gemaakt om te passen op tal van producten. Om de grootte van deze aansluiting te bepalen gebruiken we standaard 510, bredere driptips hebben meestal een 810 aansluiting en dan zijn er nog de specifieke breedtes voor bepaalde producten.
 • 510/eGo: Dit zijn twee verschillende schroefdraden. Bij een batterij is een eGo-schroefdraad de buitenste schroefdraad terwijl de 510-aansluiting de binnenste schroefdraad is. Er zijn verschillende batterijen die beide schroefdraden hebben. Verdampers daarentegen hebben vaak maar 1 van de twee aansluitingen. TIP: Als je verdamper een 510 aansluiting heeft en je batterij over beide aansluitingen beschikt, dan kan je je verdamper wel op je batterij aansluiten maar je zal best een eGo beautyring aanschaffen om het mooi af te werken.

A

 • Alien: Een Alien draad is een draad met de specifieke alien omwikkeling waar je zelf coils mee kan maken.
 • Aroma Concentraat: Als je je eigen e-liquid brouwsel wil maken heb je Vape Base en Aroma Concentraat nodig om een afgewerkt product te verkrijgen.
 • Atomizer: Ook wel de coil genoemd, is het werkelijke verdampingselementje in de verdamper. Wij raden aan om de coil om de 3-tal weken te vervangen (bij normaal gebruik). Je merkt dit vanzelf wanneer deze aan vervanging toe is; de coil zal dan niet meer zoveel damp produceren en de smaak zal tevens niet meer optimaal zijn.

B

 • Batterijwrap: Batterijen moeten altijd gewrapped zijn voor je deze gebruikt. Als je een batterij aankoopt heeft deze een plastic insulator op de plus-kant en een krimpkous (of batterijwrap) rond de batterij zelf. Deze mogen in geen geval ontbreken voor je de batterij in gebruik neemt! Batterijen worden zonder bescherming namelijk erg gevaarlijk en kunnen schade veroorzaken door brand of ontploffing. Merk je dus een scheurtje op in de krimpkous van je batterij? Schaf je dan zeker een nieuwe batterijwrap aan en maak je batterij in een mum van tijd terug veilig.
 • Bottom Dual Coil (BDC): Een verdamper die is uitgerust met een coil waarin twee gloeispiralen naast elkaar zijn geplaatst. De coil bevindt zich in dit soort verdampers helemaal van beneden waardoor je makkelijk alle e-liquid kan op dampen.

 • Bottom Vertical Coil (BVC): Een verdamper die is uitgerust met een coil waarin twee gloeispiralen boven elkaar zijn geplaatst. De coil bevindt zich in dit soort verdampers helemaal van beneden waardoor je makkelijk alle e-liquid kan op dampen. Doordat de gloeispiralen boven elkaar zijn geplaatst (ipv naast elkaar zoals bij een BDC) krijg je een andere dampervaring.

 • Box Mod: Dit zijn MOD's die een box-vorm hebben. Deze term wordt ook wel gebruikt voor gewone batterijen die een box-vorm hebben.

C

 • Cartridge: Een cartridge is een voorgevulde cartouche met e-liquid voor je pod-apparaat. Deze Cartridges zijn vaak met een enkel type pod-apparaat te gebruiken.
 • Clapton: Een Clapton draad is een draad met de specifieke clapton omwikkeling waar je zelf coils mee kan maken.
 • Coil: Het eigenlijke verdampingselementje in de verdamper. De coil bestaat uit 1 (of meerdere) gloeispiralen die de e-liquid verdampen. Wij raden aan om de coil om de 3-tal weken te vervangen (bij normaal gebruik). Je merkt dit vanzelf wanneer deze aan vervanging toe is; de coil zal dan niet meer zoveel damp produceren en de smaak zal tevens niet meer optimaal zijn.
 • Cotton: Wick, cotton, katoen,... heb je in alle maten en soorten. Het medium om e-liquid te transporteren naar de gloeispiraal in de coil. Meestal is de wick gemaakt uit katoen, hoewel het ook gemaakt kan zijn van silica. Je komt waarschijnlijk nooit met wick in aanraking zolang je je coils niet zelf bouwt.

D

 • Dry Hit: Een verbrande smaak die je e-sigaret afgeeft wanneer er geen (of niet genoeg) e-liquid in de coil komt om te verdampen. Let dus altijd op dat je genoeg e-liquid in je verdamper hebt zodat je coil altijd contact heeft met e-liquid. Als de katoen in de coil echt verbrand is gaat deze verbrande smaak hier ook niet meer uit verdwijnen.

E

 • E-liquid: Een e-liquid is een smaakje voor je e-sigaret. Deze komen in verschillende types en vormen maar meestal spreken we over een 10ml e-liquid formaat.

F

 • Flavor: Veel woorden in de wereld van het dampen komen uit de Engelse taal. Daardoor wordt er vaak gerefereerd naar flavor in plaats van smaak maar dit betekent helemaal hetzelfde.
 • Freebase Nicotine: Een vorm van nicotine die niet is gebonden aan andere elementen en de meest gekende vorm van nicotine in e-liquids. Freebase nicotine wordt als standaard gehanteerd omdat deze vorm vluchtig en gemakkelijk te verdampen is.

H

 • Hijs: Als je een trek van je e-sigaret neemt noemen we dit een hijs.

I

 • IMR: Een type lithium-ion batterij die ook bekend zijn als chemisch beveiligde batterijen. Onbeveiligde batterijen moeten altijd gebruikt worden in een elektronisch gereguleerde MOD. Deze IMR batterijen zijn chemisch beveiligd en kunnen dus zelfs in een mechanische MOD perfect veilig gebruikt worden.

K

 • Katoen: Wick, cotton, katoen,... heb je in alle maten en soorten. Het medium om e-liquid te transporteren naar de gloeispiraal in de coil. Meestal is de wick gemaakt uit katoen, hoewel het ook gemaakt kan zijn van silica. Je komt waarschijnlijk nooit met wick in aanraking zolang je je coils niet zelf bouwt.
 • Keelhit of Throat Hit: Het licht tintelend gevoel in de keel bij het inademen van de damp van een e-sigaret. Velen vinden dit juist het fijne daar het de sensatie van roken sterk evenaart. Een aantal factoren beïnvloeden de sterkte van de keelhit, waar nicotinegehalte de primaire factor is. Andere factoren zijn de combinatie van PG en VG in de e-liquid en de gebruikte hardware.

L

 • Longfill: Een Longfill e-liquid is eigenlijk hetzelfde als een Shake 'N' Vape e-liquid. Dit is een flesje met aroma concentraat waarbij plaats voor je is overgelaten om Vape Base toe te voegen.

M

 • mAh: Een afkorting voor Milli Ampère Hour en is een maat voor de capaciteit van je batterij. Hoe hoger dit getal, hoe langer je je batterij kan gebruiken vooraleer je ze opnieuw moet opladen.
 • MOD: Een term die wordt gebruikt voor elektronische sigaretten waar je een losse batterij in kan steken. Wij raden altijd aan om beveiligde IMR batterijen te gebruiken omwille van de veiligheid.

N

 • NicSalt Nicotine: NicSalt is nicotine in zijn natuurlijke staat net zoals deze in tabaksbladeren terug te vinden is. Het verschil met Freebase is de toevoeging van ‘benzoëzuur’. Benzoëzuur klinkt niet erg aangenaam maar dit is gewoon een natuurlijk zuur dat voorkomt in veel verse producten zoals fruit en honing.

O

 • One Shot: Een One Shot aroma is meestal een super geconcentreerde vorm van aroma concentraat waarbij je vaak best veel moet gebruiken in je mix maar die supersnel klaar is voor gebruik.

P

 • PG: Propyleenglycol, een van de bestanddelen van e-liquid. PG zorgt voor een goede keelhit en transporteert de smaak van de e-liquid erg goed.
 • Pods: Een Pod is een voorgevulde cartouche met e-liquid voor je pod-apparaat. Deze pods zijn vaak met een enkel type pod-apparaat te gebruiken.
 • Polishing: Het oppoetsen van je e-sigaret of mod wordt ook wel eens "polishing" of polijsten/opblinken genoemd.

R

 • RBA (Rebuildable Atomizer): Een coil met een herbouwbare basis. Op deze basis kan je zelf je coil creeëren en wicken.
 • RDA (Rebuildable Dripping Atomizer): Een dripper of basis waarop je zelf coils kan plaatsen en wicken (bouwen).
 • RDTA (Rebuildable Dripping Tank Atomizer): Een RDA of dripper met een reservoir zodat je niet telkens hoeft bij te druppelen.
 • RSA (Rebuildable Squonk Atomizer): Een RDA of dripper die je kan gebruiken met een squonk mod, deze zijn uitgerust met een flesje e-liquid in de mod. Een RSA heeft meestal een reservoir waar je bij kan squonken als deze bijna leeg is.
 • RTA (Rebuildable Tank Atomizer): Een RDA of dripper die in een reservoir geplaatst is om zo lang met je e-liquid toe te komen zonder bij te druppelen.

S

 • Shake 'N' Vape: Een Shake 'N' Vape e-liquid is eigenlijk hetzelfde als een Longfill e-liquid. Dit is een flesje met aroma concentraat waarbij plaats voor je is overgelaten om Vape Base toe te voegen.
 • Shortfill: Een Shortfill e-liquid is een e-liquid die extra geconcentreerd is zodat je eventueel nog nicotine aan het mengsel kan toevoegen. Hiervoor is vaak ook plaats voor gelaten in het flesje.
 • Sub-Ohmen: Elektrisch roken met een verdamper waarin een coil is geïnstalleerd van een lage weerstand (kleiner dan 1.0Ω). Door de lage weerstand zal de coil meer warmte produceren, meer e-liquid verdampen en dus meer damp produceren. De hoeveelheid damp zal veel groter zijn dan in een 'gewone' e-sigaret en de smaak zal veel voller zijn. Heel wat van onze starterkits in onze Vape Shop te Maaseik zijn reeds geschikt om te Sub-Ohmen.

T

 • Temperature Sensing Coils: Dit type coils zijn meestal gemaakt van Nickel of Titanium. Hierdoor wordt het mogelijk om de temperatuur van de coils in te stellen. Dit is alleen mogelijk als je deze coils gebruikt met een temperatuur instelbare batterij.

V

 • Vape Shop: Een vape-shop is een winkel die gespecialiseerd is in de verkoop van elektronische sigarettenproducten. Er zijn stenen winkels en online shops die een scala aan e-sigarettenproducten aanbieden. De meerderheid van de vape-shops verkoopt geen traditionele rookwaren.
 • Variabel Voltage: Een toestel waarvan je het vermogen kan aanpassen aan de hand van het instelbare voltage waardoor je je dampervaring kan afstellen op je eigen behoefte.

 • Variabel Wattage: Een toestel die het voltage automatisch aanpast naargelang de weerstand van de aangesloten verdamper om zo tot het ingestelde vermogen te komen.

 • VG: Vegetable Glycerine of Plantaardige Glycerine, een van de bestanddelen van e-liquid. VG zorgt ervoor dat de keelhit niet té fel wordt en produceert een mooie volle damp.

W

 • Weerstand: Aangegeven in Ohm (Ω) en is een maat voor hoe makkelijk stroom doorheen de gloeispiraal kan vloeien. Hoe lager de weerstand hoe warmer de coil wordt.

 • Wick: Wick, cotton, katoen,... heb je in alle maten en soorten. Het medium om e-liquid te transporteren naar de gloeispiraal in de coil. Meestal is de wick gemaakt uit katoen, hoewel het ook gemaakt kan zijn van silica. Je komt waarschijnlijk nooit met wick in aanraking zolang je je coils niet zelf bouwt.
 • Wikkeling of Wrap: Als je zelf coils maakt ga je draad rond een hulpmiddel wikkelen. Hoe meer wikkelingen of wraps een coil heeft hoe hoger de ohm-waarde en hoe minder wikkelingen hoe lager de ohm-waarde.